Dönemin Rotary Meslek Hizmet Ödülleri, 1621/30 no'lu toplantımızda sahiplerine takdim edildi.
Onurlu çalışma hayatı süresince "Milli Eğitim" sistemine katkıları sebebiyle Emekli Öğretmen, Emekli MEB Personel Müdürü Yusuf Şahin'in, tarımsal örgütlenme ve tarımsal pazarlama konularındaki çalışmaları ile özellikle kadın kooperatiflerine olan desteği sebebiyle Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu'nun ödüllendirildiği toplantımızda, Yusuf Şahin ile meslek yaşamına ve eğitim sisteminin bugünkü durumu ve geleceğine ilişkin görüşleri üzerine de bir söyleşi gerçekleştirildi.
YUSUF ŞAHİN
1932 yılında Sivas İli Gürün İlçesi Gürmepınar Köyü'nde dünyaya geldi. Okuma yazmayı, okuryazarlığı olan babası öğretti. 1944 yılında yakın bir köy okulunun 3. Sınıfına kabul edilerek ilkokul öğrenimine başladı. İlkokul mezuniyeti sonrası maddi olanaksızlıklar sebebiyle iki yıl öğrenimine devam edemedi. 1949 yılında Köy Enstitüsü sınavını kazandı ve 1955 Haziran döneminde okulunu dönem birincisi olarak tamamladı, sınıf öğretmeni olmaya hak kazandı. İlk görev yeri, Bitlis'e bağlı (Kotni) Günkırı Köyü İlkokulu oldu ancak İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü sınavını kazanması sebebiyle görevinden ayrılarak eğitimine devam etti. Eğitimini tamamladıktan sonra 1957'de Siirt Lisesi öğretmenliğine atanarak coşku dolu bir idealle milli eğitim ordusuna bir nefer olarak katılma gururunu yaşadı. 5 yıllık görev süresi sonrası Denizli Lisesi'ne nakledildi. İki yıllık görev sonrası fiili askerlik hizmetini 2 yıl süreyle yedek subay olarak gerçekleştirdi. Sonra sırasıyla Denizli Lisesi öğretmenliği, Denizli Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı, Bursa Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı, Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinin üstlendi. 1981 yılında ise, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'ne kurucu genel müdür olarak atandı. 1984 yılında devlet hizmetini sonlandırarak emekliye ayrıldı. Devamında 7 yıl süreyle Bilkent Üniversitesi Vakfı firmalarından olan TEKSİS'in üstlendiği Milli Eğitim Bakanlığı hizmetlerinin bilgisayara aktarılması (MEBSİS) projesine danışmanlık yaptı. Çalışma hayatı sonrası yazdığı çok sayıda şiiri, bestelenmiş güftesi ve yayınlanmış 4 kitabı olan Yusuf Şahin, evli, 2 çoçuk, 2 torun sahibi.
Kitapları; Köy Enstitülerinde Şekillenen Yaşam Öyküm, Emeklilikte 25 Yıl, Aydın'ın Kaderi, Cana.
SERTAÇ DOKUZLU
1971'de Ankara'da doğdu. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümünden mezun oldu. 1994 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görevine başladı. 2020 yılında aynı bölümde Profesör unvanını aldı. 1998 yılından itibaren tarımsal örgütlenme ve tarımsal pazarlama konularında çalışmaya başladı. Tarımsal örgütlenme konusunda İsrail "Histadrut Enstitüsünde", tarımsal pazarlama konusunda ise İspanya "Akdeniz Tarım Enstitüsünde" burslu olarak eğitim aldı. 2000 yılından günümüze özellikle coğrafi işaretler ve kooperatiflerin etkin çalışması konularında uzmanlaştı.
Sertaç Dokuzlu, günümüze kadar bilimsel yayınlarının yanı sıra, 20 ulusal ve 7 uluslararası projede yer aldı. 2019 yılında Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Organizasyonu (FAO) ulusal uzmanı, 2020 yılında ise uluslararası uzmanı oldu. 2020 yılından itibaren Bosna Hersek, Özbekistan ve Tacikistan'daki coğrafi işaret sisteminin kurulmasından sorumlu uzman olarak çalışmaya başladı.
Türkiye'de çok sayıda coğrafi işaret tescilinin hazırlanmasında rol oynadı. Özellikle coğrafi işaretler aracılığıyla tarımsal örgütlerin güçlendirilmesi konusunda tarımsal organizasyon yöneticileri ve üreticiler ile birlikte çalıştı. Bu kapsamda pek çok kooperatif ve birliğin hem ulusal hem de uluslararası pazarlamasına destek oldu. Kadın kooperatiflerine ayrı bir önem veren Sertaç Dokuzlu, kadın üreticilerin üretim ve pazarlamalarını daha profesyonel şekilde gerçekleştirmeleri konusunda çalışmalarına devam etmektedir.
Sertaç Dokuzlu evli ve bir çocuk annesidir.
Fotoğraflar